Edruss vokser!

, skrevet av Øyvind Kind Robertsen

Edruss, som er Juventes russeprosjekt, mottar daglig nye registreringer. Så langt har mer enn 500 russ registrert seg!

Prosjektleder Daniel André Selstø forteller til Vårt Land at det forventes mellom 600 og 700 edruss i år. Det vil være en økning fra om lag 580 i fjor og 430 året før. Alle som registrerer seg som Edruss får tilsendt et strykemerke med Edruss-logoen.

Det er fortsatt ikke for sent å registrere seg – her finner du registreringsskjema

Avskaffer drikkeknutene

En av de tingene Edruss fokuserer på i forkant av russetida, er å jobbe opp mot russestyrene. Ved å avskaffe de verste drikkeknutene, senkes drikkepresset i russetida i tillegg til at den blir tryggere. Enkelte av knutene Edruss har bidratt til at nå er avskaffet flere steder i landet, er direkte farlige. En knute som innebærer å drikke en kasse øl på 24 timer vil for noen kunne bidra til dødelig høy promille.

– Våre erfaringer fra flere år nå er at å avskaffe de verste russeknutene er noe de aller fleste russ synes er fornuftig, uttaler Selstø til Vårt Land.

Edruss har blant annet også oppnådd at knuter som i utgangspunktet innebærer alkoholkonsum, også godkjennes hvis man drikker alkoholfrie alternativer i de aller fleste russestyrer i Norge.

Egne knuteregler

Også i år lanserer Edruss sine egne russeknuter! Disse gjelder for alle som har registrert seg som Edruss og kommer i tillegg til russeknutene fra de lokale russestyrene.

Edrussknutene

Her er et kort utdrag fra Edrussknutene 2017. Alle knutene finner du på Edruss.no.

  1. Være edru hele russetiden – Juvente-logo
  2. Drikke en liter brus på ti minutter(2 stk 0,5 liter flasker eller 3 stk 0,33 liter flasker) – Flaskeåpner
  3. Tømme ut ti bokser/flasker øl, MED GODKJENNING FRA ØLENS EIER, til medruss i løpet av russetiden – Munkholm-kork
  4. Lure to medruss til å drikke alkoholfritt – tryllestav
  5. Spontandanse på et folksomt sted for å samle inn penger til alkoholfri drikke – Bilde fra dansingen

Mindre drikkepress

Noe av det viktigste Edruss gjør, er å vise at man kan ha en minst like kul russetid som andre også uten å drikke alkohol enten hele eller deler av tiden. At det finnes russ som er både synlig tilstede og edru har positive effekter. Forskning har vist at man drikker mer moderat når det er personer som ikke drikker tilstede. Sannsynligvis er dette også overførbart til russ. Når ungdom flest drikker mindre, blir det også færre som drikker veldig mye. Ungdom endrer drikkemønster kollektivt, og da er det slik at når forbruket går ned hos ungdom generelt, så vil det også gjøre det hos russen. Det betyr at særlig russ som ikke drikker eller drikker mindre, er en beskyttende faktor i russemiljøet.

Kontaktpersoner

Daniel André Selstø

Prosjektleder Edruss
978 69 364
E-post