Vil etablere alkoholfritt utested

, skrevet av Juvente

Fredag 25 mars inviterte IOGT og Juvente til et seminar i Bergen. Tema var tilbud til ungdom mellom 16 og 18 år i helgene. Nesten 50 personer fra kommunen, utekontakten, natteravnene, utelivet, politiet, fritidssektoren, IOGT og Juvente deltok.

Les mer om IOGT her.

Lite å gjøre

– I sentrum i helgene er det lite å gjøre i dag. Ungdomsklubber er sjelden åpne seint på kvelden og passer ofte best for yngre ungdommer, og utestedene har 18-årsgrense. Ungdom under 18 har lite å gjøre på kvelden i helgene, sier Daniel.

Han mener dette fører til at mange ungdommer henger i sentrum eller på busstasjonen på kvelden, eller prøver å komme seg inn på utesteder.

Kult alternativ

– Vi vil lage et kult alternativ for eldre ungdommer. Jeg tror vi må begynne å konkurrere med fylla og utelivsbransjen på utelivets arenaer. Vi i Juvente Bergen vil være pådrivere for at det etableres et rusfritt utested i sentrum med kule konserter, god musikk, sene åpningstider og alt annet man finner på en nattklubb. Unntatt alkohol, forklarer Daniel.

På seminaret ble det presentert tiltak fra Bergen, Oslo og Stryn. Det som gikk igjen i alle presentasjonene var viktigheten av kvalitet. Sub Scene i Oslo tar sikte på å være en rusfri konsertarena som skal gi et like godt tilbud som de hvor det serveres alkohol. Noe mindre går det heller ikke an å sette som mål. I Stryn har ungdomsklubben “Telegrafen”, hvor IOGT står som deleier, arbeidet med en lignende filosofi i mange år.

Samarbeid

– IOGT og Juvente kommer til å samarbeide videre med dette for å forsøke å få i stand et tilbud, sier Roald Heggernes, som er prosjektleder i IOGT. Planen er å først etablere et slikt tilbud i Bergen, vurdere om det funker, og deretter kopiere konseptet til de andre store byene.

Juvente og IOGT kommer til å samarbeide med andre instanser om dette.

– Vi må ha både politi, kommuner, politikere, natteravner, og mange flere med på laget for å få det til, avslutter Daniel.