Halvparten av butikkene solgte alkohol til mindreårige

, skrevet av Juvente

Les hele kontrollrapporten her!

Før jul gikk ungdommer mellom 14 og 16 år inn i  295 dagligvarebutikker over hele landet for å teste om de fikk kjøpe alkohol. Det fikk de i halvparten av butikkene. 141 butikker solgte øl, rusbrus eller cider til ungdommene.

Det er kommunenes ansvar å kontrollere at butikkene ikke selger alkohol til mindreårige. Adrian Farner Rogne i Juvente mener kommunenes kontroller er for dårlige og at kommunene må bli strengere overfor butikker som bryter loven.

– For å få slutt på alkoholsalget til mindreårige må kommunene ta av seg silkehanskene. De må skjerpe kontrollene av butikkene og inndra bevillingen når en butikk blir tatt i å selge alkohol til mindreårige, sier han.

– Regjeringen kastet også fra seg en mulighet til å ta tak i dette da de gjorde en revidering av alkoholloven i vår. Jeg håper Helseministeren nå vil begynne å stille krav til kommunenes kontroller. Det er ikke bra at halvparten av butikkene slurver med alderskontrollen.

Dårligere enn 2009

Skjenkekontrollen er en årlig aksjon som gjennomføres av ungdomsorganisasjonen Juvente. I årets aksjon deltok over 60 mindreårige kontrollører alderen 13 til 16 år. Aksjonen har vært gjennom ført i fire år.

– Om man skal sammenligne årets tall med tall fra tidligere år ser man at det er ganske stabilt. Hvert år selger mellom 40 og 60 prosent av butikkene alkohol til mindreårige. I 2009 solgte 43 % av butikkene til mindreårige, mens i 2010 var tallet 58 % Årets tall er heller ikke  noe å juble over, når halvparten av alle butikker som ble testet faktisk bryter loven og selger til mindreårige. Det er et alt for høyt tall, sier Rogne.

Realistiske kontroller

Kontrollene har foregått ved at en mindreårig ungdom, i hovedsak mellom 14 og 16 år gammel, har gått inn i en butikk, plukket med seg alkoholholdig drikke og en annen ordinær dagligvare, og forsøkt å få betale for det i kassa.

Hvis kontrollørene har blitt spurt om legitimasjon, har de svart «Det har jeg ikke. Kan jeg kjøpe allikevel?», og om det fortsatt ble nektet salg, forlatt butikken. Hvis de får kjøpe, forlater de butikken og forsøket registreres som «salg».

Juventes kontrollører forsøker ikke å fremstå eldre enn de er, for eksempel ved bruk av sminke eller ved å vifte med bilnøkler, eller ved å kjøpe «voksenting» som bleier eller lignende. Kontrollørene bruker aldri falsk legitimasjon

Vi ønsker å påpeke tre feil i kontrollrapporten for 2010:

  • På side 15 står det en historie fra Robin Haukenes. Det riktige er at den omhandler Petter Bjørge.
  • På side 29 og 30 har vi glemt å skrive hvilken kjede butikkene i Tromsø og Bardu tilhører. Dette finner du på skjenkekontrollen.no.
  • På side 30 er tallene i overskriften (17 av 19 butikker) feil. Det riktige er 5 av 13. Innholdet i tabellen stemmer.