Rusfritt utested – JA TAKK!

, skrevet av Juvente

Det er et stort problem at det er et altfor dårlig fritidstilbud for ungdommer i 16-18års alderen, spesielt på kveldene i helgene.

Bor du i Bergen og skal finne på noe på kvelden med venner, så er det ikke mangearrangementer som egner seg. Kommunen godtar at det finnes mange utesteder med alkoholservering i Bergen, men man finner ikke ett alkoholfritt utested som er egnet for ungdommer mellom 16 og 18år. Riktignok finnes det jo en del ungdomsklubber, men disse er ofte beregnet på yngre ungdommer, og hvor kult er det for en 17-åring å henge på ungdomsklubb med 13-15 åringer? Disse stenger ofte klokken ti også. Og hva skal du finne på etter klokken ti?

Av erfaring vet jeg at man ikke bare reiser rett hjem, og at det er på kveldene i helgene at flest ungdommer havner i trøbbel! Jeg har flere venner som heller velger å henge rundt i gater, snike seg inn på utesteder eller arrangere ”alene-hjemme”-fester. Hadde det ikke da vært bedre om de hadde en plass hvor de kunne være?

Det burde derfor åpnes et utested for ungdom som er like attraktivt som andre utesteder og som får status som ”Ungdommens sted”.  Det som også er viktig å tenke på, er at stedet blir styrt profesjonelt fra første stund. Hvis ungdommen ikke liker plassen selv, sprer ryktet seg som ild i tørt gress. Konseptet vil da heller ikke funke. Hvis det derimot blir styrt på en god måte fra første stund, vil stedet bli attraktivt og hjelpe til med å forebygge dagens dårlige ungdomsmiljøer i Bergen. Jeg mener at det også er viktig med et samarbeid hvor natteravnene kan hjelpe med å følge ungdommer fra utestedet til bussen, dersom de ønsker følge.

Jeg har snakket om ideen med mange venner, og alle er enige. Et alkoholfritt utested for ungdom ville blitt populært og sannsynligvis ville det dradd mange ungdommer vekk fra å gjøre ugagn eller å havne i trøbbel på andre måter. I tillegg vil man kunne få nye venner, og med en scene vil det også gi oss mulighet til å vise frem våre talenter og interesser. Det vil til og med hjelpe med å styrke selvtilliten hos mange.

Jeg håper at politikerne snart tar tak i problemet og gir oss det vi ungdommer selv ønsker. Ungdommen er like mye borgere i denne byen som resten av bergenserne!

Daniel André Selstø, 17år
Leder i Juvente Bergen

Innlegget har stått på trykk i BT.