Fristil legges ned

, skrevet av Juvente

Hvorfor skjer dette?

Grunnen til at Fristil ikke får penger til å  fortsette den viktige forebygginga vi gjør, er politisk betinget. Utdanningsdirektoratet ønsker ikke andre aktører i skolen enn lærerne, og dermed vil ikke Helsedirektoratet gi penger til tiltak som er knyttet til skolen. Det betyr at vi ikke har penger til å holde kurs for elever, og da er det ikke noe Fristil. Det er naturligvis noe som gjør oss triste, oppgitte, sinte og fortvilet.

Hva betyr dette?

I praksis betyr det at Fristil, og flere med oss, tvinges ut av skolen. Dette betyr igjen at kvaliteten på forebygging i skolen går ned. Dette er dramatisk, og ikke bare fordi Fristil forsvinner, men fordi det er mange andre organisasjoner som Juvente, som har masse kompetanse, erfaring og arbeidskraft som ikke vil bli brukt  fordi noen mener forebygging bare bør gjøres av lærere og foreldre. Vi vet at dette er feil. Vi vet at ungdom som påvirker ungdom er helt sentralt for at rusforebyggingen skal lykkes, også kunnskapsformidlingen. Unge er troverdige formidlere. Fristil er det eneste forebyggingstiltaket i skolen som bruker denne metoden hvor unge læres opp til å påvirke andre unge. Fristil er derfor et tiltak som burde utvides og styrkes, ikke legges ned. I tillegg så har vi gjort dette lenge, vi har kjempemasse erfaring og en utrolig godt skolert lederbase som andre bare kan misunne oss. Det er også rimelig og effektiv forebygging som fortsetter å virke, fordi «lærerne» fortsetter å være en del av sitt lokale ungdomsmiljø. Dette gir tilgang til flere arenaer og flere ungdommer over lengre tid.

Det er et demokratisk problem at frivillighet forsvinner ut av skolen. Frivilligheten utfordrer rådende sannheter og bidrar til utvikling av samfunnet fordi innsatsen og arbeidet som legges ned, ikke handler om penger, men om engasjement. Dette er noe skolen burde oppmuntre til.

Juventes største og lengstlevende prosjekt forsvinner til tross for dette.

Hva skjer framover?

Vi kjemper på! Fristil som vi kjenner det er kanskje tapt, men vi er rågode på forebygging og det skal i fortsette med! Vi skal skaffe penger til en kontrollert utfasing (ikke avlyse kurs og opplevelser, etc.) og vi skal utvikle nye prosjekter der vi gjør det vi kan best, nemlig at unge forebygger andre unge og samtidig viser frem gode, rusfrie ungdomsmiljøer. På skisseblokka har vi allerede fire mindre prosjekter og de vil bli presentert så fort de er klar, og ideene hagler på kontoret og i organisasjonen. Vi fortsetter arbeidet med å utvikle prosjekter og søker fortløpende gjennom året. I slutten av mars 2014 vil vi vite klart hvordan framtida vår ser ut, da får vi de siste svarene på søknadene vi har sendt.

I går var Juvente i møte med Knut Storberget og det var meget positivt. Han bidrar konstruktivt til at vi blir hørt i riktig forum, per nå ser det ut som vi skal i møte med helseminister Jonas Gahr Støre til uka. På mandag skal vi i møte med Helsedirektoratet. Parallelt med dette holder vi på med prosjektutvikling og søknadsarbeid og forebyggingsarbeid internt, i tillegg til at vi er med på å utvikle forebyggingsplattformen til vår paraplyorganisasjon på rusfeltet, Ac tis.

 

Hva kan du gjøre?

Vi trenger hjelp! Det er helt greit å gråte litt for at et utrolig bra prosjekt forsvinner. Når du er ferdig med å gråte kan du for eksempel bli sint og skrive leserinnlegg og hjelpe til i kampen for at forebygging i skolen ikke bare skal forsvinne uten at noen løfter en finger. Styret kommer med flere gode forslag til leserinnlegg som dere kan bombardere lokalaviser med (og større aviser for den saks skyld). Det er ingen grunn til å gi seg i stillhet…

Det aller viktigste er å sørge for at organisasjonen er i stand til å takle utfordringene. Støtt opp om Juventearrangementer og verv masse nye medlemmer, det er bra  å være mange nå. Vær forberedt på at din kompetanse som Fristilleder og forebyggingsagent vil være utrolig viktig også i tida etter Fristil. Det er lederne som er gullet i Fristil, og så lenge vi kan ta med det gullet videre til neste prosjekt, så er vi så trygge som vi kan bli på at alt kommer til å gå bra. Vi skal jobbe knallhardt for å utnytte denne muligheten til lage de kuleste forebyggingstiltakene verden har sett!

Hvis det er noe du lurer på eller vil tipse oss om, så ringer du. Eller mailer. Eller kommer innom. Vi har ikke alle svarene på alt ennå, men vi svarer etter beste evne og blir veldig glad om noen slår på tråden.

fristil@juvente.no

Thomas, Fristilsekretær

Camilla,  prosjektleder 986 58 219

Kjetil, daglig leder 917 44 238