Kult å være kjip?

, skrevet av Juvente

Avhold er trendy! Vi tror det skyldes at det er et godt valg for deg selv og de rundt deg. Bli med i Juvente, og støtt opp om retten til en bedre ungdomstid!

De siste ukene har aviser og blogger flommet over av innlegg fra mennesker som av ulike årsaker velger å ikke drikke alkohol (eksempel 1, eksempel 2), mennesker som stiller spørsmålstegn ved alkoholens rolle i både festen og livet, artikler om alkoholfrie barer, rusfrie alternativer og forskere som peker på en klar trend; det er i ferd med å bli kult å være avholds.

Avhold har ofte blitt møtt med fordommer om at de som ikke drikker er kjipe, men nå ser det ut til at dette er i ferd med å bli kult! Vi skal droppe hipster-tilnærmingen (og IKKE snakke om at «vi var avholds leeeeeenge før det ble kult»…), og heller invitere til å bli med i en organisasjon som legger til rette for deg som ikke vil drikke, uansett hva slags begrunnelse du måtte ha. Til og med om du ikke egentlig har noen klar begrunnelse.

Hvorfor skal du bli medlem? Juvente jobber for retten til å velge, og for å skape aksept for det å ikke drikke alkohol. Det betyr at du ved ditt medlemskap bidrar til at et nei til alkohol og andre rusmidler ikke fører til stigmatisering og press. I noen miljøer er det lett å være avholds, andre steder kan det være tungt. Noen ungdommer takler motstand godt, andre synes det er vanskelig. Når mange står sammen gjør vi det lettere for alle å velge det de vil. Det handler IKKE om stresse de som drikker, men om retten til å velge å la være, og at andre skal respektere ditt valg. Ditt medlemskap er viktig, også for andre.

Om du er superengasjert har Juvente en rekke kampanjer og prosjekter hvor avstanden mellom engasjement og handling er veldig kort. Om du er av den sosiale typen har vi samlinger, turer og arrangementer over hele Norge. Vi er stolte av miljøet vårt, og mange opplever det som et godt sted å være. Om du ikke egentlig er spesielt interessert i det å ikke drikke (du bare gjør det ikke), så vær med å støtt opp rundt dem som trenger det.

Alt i alt; Juvente trenger deg som medlem for å fortsette arbeidet for at ungdommer skal ha rett til en best mulig ungdomstid, uten rusmidler. Alle ungdommer må kunne ta gode valg for seg og de rundt seg, uavhengig av hvor trendy det er. Bli med!

Det finnes mange ulike begrunnelser for å være edru. Juvente har organisert ungdom som ikke drikker siden 1992, og vet at det er kult å være edru, uansett hvor kul du ellers måtte være eller føle deg. Det er f.eks. kult å være edru når:

… mamma og pappa sitter oppe og venter

… du slipper å lyve til mamma om hva som skjer på fest

… du endelig får danse med drømmedama

… du skal gjøre det for første gang

… du blir sjekka opp, så du vet hvem (hva) du blir sjekka opp av

… du prøver å si nei

… bestevenninna di knapt kommer seg heim

… du er på sjøen

… du er gravid

… du kjører bil

… du er barnevakt

… du tenker på leveren din

… politiet stopper deg ei torsdagsnatt og lurer på hva du gjør ute så seint

… politiet har trafikkontroll natt til søndag

… du slipper ta drosje fra fest fordi du kan kjøre selv

… du slipper haike med sinnssyke rånere fordi du kan kjøre hjem selv

… du kan bruke pengene dine til andre ting enn alkohol

… du kan møte mange spennende og engasjerende mennesker med et våkent sinn

… du får skikkelig respekt for at du ikke gjør som “alle andre”

… du blir stoppa på gata av folk som sier at det arbeidet vi gjør i Juvente er så bra. At vi trengs og sånt

… du er et edru forbilde for andre

… folk sier de beundrer “sånne som deg”

… livet går med meg – da er jeg 100% tilstede og får alle høydepunktene i livet lagret på harddisken

… livet går mot meg – da er jeg bedre rustet til å takle motgangen og gjøre noe med den

… du har skikkelig latterkrampe!

… du vil tulle og vase og være barnslig