Hva jeg synes er unikt med Juvente?

, skrevet av Gjertrud Fludal

Juvente ønsker å skape gode rusfrie ungdomsmiljø, men hva legger vi i det?

Når jeg forteller hva Juvente er, får jeg ofte spørsmål om hva vi gjør. Da svarer jeg kanskje pizzakveld, bowling eller noe annet vi nettopp har hatt på en samling, men dette er egentlig både feil svar og feil spørsmål. Det er ikke hva vi gjør, men hvordan og hvorfor vi har samlingene som er viktig.

I hjemkommunen min er det et lokallag av en landsdekkende organisasjon som er blitt ganske stort i det siste. Vedtektene til organisasjonen selv sier at alle organisasjonens arrangementer skal være rusfrie. Til tross for dette har jeg flere ganger fått invitasjoner til fester arrangert av lokallaget med kommentaren «ta med noe godt å drikke i posen». Da er det ikke et rusfritt arrangement. I andre organisasjoner har man kanskje først et arrangement, og så drar man sammen for å ta et glass øl. Slike gråsoner finner du ikke i Juvente, og det er jeg veldig glad for.

Når vi snakker om at Juvente skaper et alternativ til alkoholkulturen ved å ha flotte arrangementer, er det ikke bare den ene kvelden vi dro og spiste pizza sammen uten alkohol, men at jeg kan være sosial med noen som i likhet med meg ikke ser vitsen med denne ølflaska som de andre insisterer på at lager god stemning. Den gode stemningen vil jeg lage selv.

Hva synes du er unikt med Juvente? Har du selv opplevd drikkepress på et «rusfritt arrangement»?

Gjerturd Fludal