Maria Elizabet Aspen

En av tre butikker bryter fortsatt loven

, skrevet av Øyvind Kind Robertsen

For åttende år på rad har ungdomsorganisasjonen Juvente testet dagligvarebransjen for salg av alkohol til mindreårige. Alle landets fylker er kontrollert og 331 av de totalt 902 butikkene som ble testet, solgte alkohol til Juventes mindreårige.

Maria Elizabet Aspen (25), leder i Juvente, er ikke overrasket over resultatet.

– Tallene overrasker ikke. Dette er omtrent samme resultat som i fjor, bare litt verre.  Nå er det på tide at helse- og omsorgsministeren tar grep, sier hun.

Strengere sanksjoner

– Etter de første årene med Skjenkekontrollen opplevde man en innskjerping av butikkenes rutiner i noen grad, men i år opplevde vi en økning i antall salg. Det er vi ikke fornøyde med, sier Aspen.

– Vi mener at salg av alkohol til mindreårige er et så alvorlig lovbrudd at bevillingen bør inndras umiddelbart. Det finnes neppe andre arenaer i samfunnet hvor man sier seg fornøyd med at 37 % bryter loven, og det er spesielt alvorlig at det er så høye tall når det gjelder salg av alkohol til mindreårige. Vi har testet 902 butikker og 331 av disse har brutt loven ved våre kontroller.

Vinmonopolet er best

Vinmonopolet er fortsatt den kjeden som gjør det best i våre kontroller, og som har gjort det konsekvent best samtlige år vi har testet. I 2013 ble de testa 15 ganger og solgte ikke i noen av tilfellene. I 2014 ble de testet 38 ganger og solgte i 3 av tilfellene.

– Dette er bra, og er åpenbart ingen tilfeldighet når de har de overlegent beste resultatene hvert år Polet jobber hele tiden med å bedre sine rutiner på alderskontroll og dette viser seg i resultatene. Det er mange av dagligvarekjedene som har mye å lære av Vinmonopolet når det kommer til å spørre om legitimasjon, selv om de i år altså solgte i noen tilfeller, sier Aspen.

Fremstår ikke som eldre

Ved kontrollene går en mindreårig inn i butikken, tar med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, og stiller seg i kø for å betale ved kassa.

– Ungdommene har ikke prøvd å fremstå som eldre. De har verken kledd seg ut, endret på utseendet, raslet med bilnøkler eller prøvd å kjøpe ting som voksne kjøper, for eksempel bleier eller lignende, sier Aspen.

Hvis kontrollørene blir spurt om legitimasjon, svarer de «Nei, det har jeg ikke. Kan jeg få kjøpe allikevel?». Får de et ja, betaler de for varene og forsøket registreres som «salg». Får de et nei, forlater de butikken og forsøket registreres som «ikke salg». Juvente-kontrollørene lyver ikke på alderen og bruker aldri falsk legitimasjon. Kontrollene er med andre ord en test på butikkenes egne rutiner, uten bruk av triks og manipulasjon.

 

For mer informasjon om kampanjen og fullstendig oversikt og rapport, se www.skjenkekontrollen.no

Kontakt: Maria Elizabet Aspen, leder i Juvente

Telefon: 932 65 719

E-post: maria@juvente.no