Hvit jul er i gang!

, skrevet av Øyvind Kind Robertsen

Hvit jul er en kampanje fra IOGT, Juba og Juvente for å sette fokus på drikking i samvær med barn i jula. Hvordan kan du engasjere deg i kampanjen?

Målet med kampanjen er at alle barn skal få feire jul med edru, trygge og nærværende voksne. Det vi ber om, er at voksne ikke skal drikke alkohol når de er sammen med barn i julen. For å oppnå det, ber vi om at man signerer på å være edru sammen med barn i julehelgen. Når man har signert på det, blir man ekstra bevisste på det, og det gir en ekstra følelse av forpliktelse. I tillegg vil et stort antall signaturer vise at det er mange som er enige om at barn fortjener – og har rett til – en rus uten berusede voksne.

Hvorfor Hvit jul?

Hvite dager er et kjent begrep for alkoholfrie dager. Siden kampanjen handler nettopp om å oppfordre til å holde jula alkoholfri, har vi gitt den navnet Hvit jul.

Når voksne drikker alkohol, opplever barn forandringene i oppførselen lenge før de voksne selv oppfatter seg som beruset. Selv om den voksne ”bare” blir glad, tuller mer eller blir mer ironisk, oppleves dette som inkonsekvent atferd. Det kan være skummelt for barna. Barn ønsker seg voksne som er trygge og forutsigbare, også i jula.

Folkehelseinstituttet estimerer at 90 000 barn lever i hjem der minst en voksen misbruker alkohol. Dobbelt så mange barn anslås å ha foreldre med et risikabelt alkoholforbruk. Disse barna blir spesielt påvirket i jula, for i desember har Vinmonopolet dobbelt så stor omsetning som resten av året.

Campaign image

Signer Hvit jul!

I fjor signerte over 10 000. Bli med du og!

Gå til hvitjul.no

 

Hva kan du gjøre?

Det er mange ting du kan gjøre for å være med på kampanjen:

  1. Signer: Skriv under på hvitjul.no.
  2. Bli frivillig: Registrer deg som frivillig på hvitjul.no/frivillig
  3. Lik og del: Gjennom kampanjeperioden blir det lagt ut bilder, videoer og konkurranser på Facebook og Instagram. Følg med i sosiale medier og hjelp til ved å like og dele. Inviter venner til å like siden vår. Registrerer du deg som frivillig, sender vi deg påminnelser på e-post om de viktigste tingene vi legger ut.
  4. Oppfordre skolen eller arbeidsplassen din til å bli med: Det finnes egne kampanjepakker til bruk på skoler og arbeidsplasser.
  5. Snakk med venner: Bruk Hvit jul som utgangspunkt for å snakke med venner, familie eller andre om alkoholkultur. Du kan oppfordre folk til å signere på nettsiden eller du kan ta kontakt med Hvit jul, og få tilsendt brosjyrer du kan dele ut og kontrakter som folk kan signere på papir. Samler du minst 20 signaturer får du et Hvit jul-handlenett!

Hva kan lokallag gjøre?

En av de måtene vi får ut budskapet på til mange, er gjennom å stå på stand. Å stå på Hvit jul-stand er både hyggelig og meningsfullt, og de fleste man møter er positive til budskapet. I tillegg får alle som står på stand en t-skjorte eller lue og en Hvit jul-button (den er stor!).

Mange steder er det allerede planlagt å holde stands, og du finner en oversikt i kalenderen. Da kan lokallaget ditt ta kontakt og slenge dere med. Det er alltid hyggelig å vær flere sammen på standen, og vise at vi er tre organisasjoner som står sammen om kampanjen.

Hvis det ikke er planlagt stand der du bor, eller du ønsker å ha en ekstra en annen gang, er det bare å ta kontakt med kampanjelederen i Hvit jul, så får du alt du trenger av materiell. Da legges også standen ut på nettsiden slik at andre som vil være med kan ta kontakt med deg.

Kontaktpersoner

Mari-Marthe Apenæs

Kampanjeleder (IOGT)
479 73 402
E-post