Edruss-året er i gang!

, skrevet av Juvente

Gjennom Edruss jobber Juvente med å dempe drikkepresset i russetiden og å bidra til trygge arenaer. Nå er et nytt kull med russ klare for eventyr, og vi har åpnet Edruss-registreringa.

Økt aksept for å være Edruss

Edruss er et landsdekkende Juventeprosjekt hvor målet er å endre fokuset i russetiden slik at drikkepresset blir mindre og at aksepten for å feire russetiden uten å drikke alkohol blir større. Vi håper at det i fremtiden vil bli like akseptert å feste edru som med alkohol i russetiden. Dette jobber vi med blant annet gjennom å være synlige med egne russeknuter, stands på russetreff, dele ut strykemerker og andre russe-effekter, sponse russebusser og mye annet gøy. Flere og flere russ kommer opp til oss på stand og forteller at de syns vi påvirker miljøet på russetreffene positivt. Russeknutene våre har også fått mye positiv oppmerksomhet, også blant andre russ. Her er bredden i knutene fra «ta med en fire meter lang treplanke på rutebuss» til «overbevis to medruss om å være edruss i en uke». 2018-Edrussen forteller om en innholdsrik og spennende russetid – ikke at vi hadde forventet noe annet. De opplever i økende grad positiv oppmerksomhet og støtteerklæringer for å tørre å stå på sitt, og er stolte av å bære logoen sin. Russeåret 2018 hadde vi over 800 registrerte Edruss!

Avskaffer drikkeknutene

En av de tingene Edruss fokuserer på i forkant av russetida, er å jobbe opp mot russestyrene. Ved å avskaffe de verste drikkeknutene, senkes drikkepresset i russetida i tillegg til at den blir tryggere. Enkelte av knutene Edruss har bidratt til at nå er avskaffet flere steder i landet, er direkte farlige. En knute som innebærer å drikke en kasse øl på 24 timer vil for noen kunne bidra til dødelig høy promille. Edruss har blant annet også oppnådd at knuter som i utgangspunktet innebærer alkoholkonsum, også godkjennes hvis man drikker alkoholfrie alternativer i de aller fleste russestyrer i Norge.

Også i år lanserer Edruss sine egne russeknuter! Disse gjelder for alle som har registrert seg som Edruss og kommer i tillegg til russeknutene fra de lokale russestyrene. Følg med på nettsiden vår eller Facebook for oppdateringer.

Påmelding for Edruss 2019

Påmeldingen for Edruss 2019 er nå åpnet, og vi sender ut velkomstpakker med strykemerke til alle som registrerer seg. Edruss-russegjenger kan søke om sponsing til effekter og lignende om de har skaffet egen bil. For å se kriteriene for å være Edruss og å bli med, trykk her!