Reisebrev fra Ljubljana

, skrevet av Juvente

I juni 2019 fikk Karianne Sveistrup, nestleder i Juvente, muligheten til å dra til Ljubljana i Slovenia på summerLEAHP, et seminar som paraplyorganisasjonen vår IOGT International gjennomførte der sammen med blant annet kanadiske PEP-AH og det slovenske helsedepartementet. Vi samlet oss, stort sett studenter, og fra 14 forskjellige land fra hele verden, for å være med på dette seminaret.

Uken var fylt med et tettpakket program med spennende innledere fra hele Europa. Uken startet med at vi spiste middag og ble ønsket velkommen på søndag kveld. Under denne middagen startet vi allerede samtalen om våre forventninger for uken, våre tanker om hvordan alkoholindustrien fungerer og alkoholnormen, og forskjellige andre temaer.

 

Vesna Kerstin Petrič fra det Slovenske helsedepartementet ønsker velkommen.

På mandag startet vi for fullt. Vi var på for fullt fra første øyeblikk og begynte med å presentere oss og hva vi tenkte vårt prosjekt skulle handle om. Målet med summerLEAHP var at vi alle skulle lage et prosjekt som vi så skulle gjennomføre på hvert vårt universitet. Det var veldig interessant å høre om hvordan alkoholkulturen blant studenter var i de forskjellige landene som var representert. Etter at vi var blitt kjent med hverandre og stedene vi kom fra jobbet vi litt med en del temaer som de fleste kjenner igjen fra Kolon. Vi var blant annet innom flertallsmisforståelsen, og diverse elementer fra aktivt verdivalg. Etterpå gikk vi opp til Ljubljana slott for å utforske det området, etterfulgt av middag.

 

Tirsdag jobbet vi mye med hvorfor man velger forebygging, hva som fungerer, hva som ikke fungerer og hva man må tenke over når man gjennomfører forebygging. I løpet av disse øktene gikk vi ganske nøye inn på prinsippene bak forebygging, og også hvordan et forebyggingsprosjekt bør være bygd opp.

Sober Sensation party

På kvelden på tirsdag spiste vi først en bedre middag i 10. etasje i en skyskraper i Ljubljana. Utsikten var helt fantastisk! Denne middagen ble etterfulgt av et fantastisk gøy Sober Sensation party i etasjen over. Sober Sensation er et konsept fra Tyskland hvor fokuset er på å lage en veldig bra fest, som da er helt uten alkohol.

 

Onsdag hadde vi flere forelesere som kom utenfra. Den første var Ana Carina J Ferreira Borges Bigot som jobber med alkohol og narkotika i Europa-seksjonen av Verdens Helseorganisasjon. Hun var også en del av den komiteen som utarbeidet Portugals modell for avkriminalisering som den kommende norske rusreformen.

Neste foreleser var William Ntakuka som er spesialist på forebygging av rusmiddelbruk fra Students’ Campaign Against Drugs (SCAD) fra Kenya. Han begynte samtalen om hvordan alkoholindustrien jobber i Afrika sør for Sahara, og fortalte om ølprodusenter som hadde hatt kampanjer hvor du ville sørge for 5 år med rent vann i et område i Kenya dersom du kjøpte ett glass med deres øl.

Samtale om alkoholindustrien i Afrika

 

 

Denne samtalen ble fortsatt av Olivier van Beemen. Han er en nederlandsk journalist som har skrevet boken Heineken in Africa. Gjennom arbeidet med denne boken har han avdekket hvor problematisk alkoholindustrien, da med fokus på Heineken, sitt arbeid i mange afrikanske land er. Blant annet avslørte han samarbeid med diktatorer, skatteunngåelse og korrupsjon på høyt nivå.

 

 

Denne dagen ble avsluttet med en veldig fin tur til byen Bled. En veldig nydelig by ganske langt nord i Slovenia. Her valgte noen av oss, deriblant jeg, å kaste oss ut i vannet og svømme rundt, mens andre valgte å gå tur til slottet for å se på utsikten derfra.

Utsikt over vannet og Bled Slott

Bading i Bled!

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag ble startet med forelesning med Farida al-Abani. Hun er en svensk aktivist, og i tillegg er hun leder av partiet Feministisk Initiativ. Hun fokuserte på hvordan ungdom i dag, jevnt over, velger å bruke mindre alkohol enn de som har vært unge før oss.

Forelesning med Farida Al-Abani. Leder i F! Feministisk initiativ i Sverige.

Denne økten ble etterfulgt av professor Gianluca Sgueo fra Italia som fortalte oss om hvordan vi på best mulig måte kan gjennomføre en kampanje for å påvirke større beslutninger.  Dagen ble avsluttet med en økt om hva som gjør forebygging effektivt eller ikke.

Fredag var den nest siste dagen av summerLEAHP. Denne dagen ble startet av Viktor Watz. Han er en svensk ekspert på bedrifters ansvar, og snakket om hvordan bedrifter rundt om i verden, da med fokus på alkoholindustrien i denne omgang, fraskriver seg ansvaret sitt. Denne økten ble etterfulgt av en spørsmålsrunde hvor vi fikk muligheten til å stille alle de spørsmålene vi hadde. Til slutt hadde vi om viktigheten av evaluering, og hvorfor man må passe på å evaluere alle prosjekt man gjennomfører.

Lørdag var den siste dagen av summerLEAHP. Av den tiden vi tilbragte på universitetet, brukte vi mest tid på å presentere prosjektene våre. Det var veldig interessant å høre om hvordan de forskjellige landene hadde tenkt å ta tak i de problemene de hadde på sine campus.

Postonjagrotten.

Etter at økten på universitetet var ferdig samlet vi oss for å ta buss til Postojnagrotten. Her fikk vi først en guidet runde rundt i grotten. Grottesystemet er over 2 mil langt og består av kalkstein. Mange store rom og fantastiske steinformasjoner gjorde dette til en opplevelse vi sent kommer til å glemme! Avslutningsmiddagen ble gjennomført på en restaurant ved grotten, hvor vi alle fikk utdelt kursbevis og fine ord fra lederne!

Utdeling av kursbevis.

 

Da avslutningsmiddagen var ferdig var det offisielt siste post på programmet for summerLEAHP 2019. Det har vært en fantastisk opplevelse som jeg sent kommer til å glemme, og jeg vil absolutt anbefale alle som får muligheten til å delta på arrangementer med IOGT International til å ta den! Man får knyttet utrolig verdifulle bekjentskaper og vennskap med folk fra hele verden som alle er interessert i en del av de samme temaene.

Tusen takk til IOGT International for denne flotte muligheten, jeg gleder meg til neste gang jeg får en liknende mulighet. Let’s LEAHP!