Ressurser for lokallagAktivitetsbank > Landsmøtevorspiel

Landsmøtevorspiel

Et landsmøtevorspiel er kort og godt et forspill til landsmøtet. Her samles delegater og medlemmer for å sette seg inn i sakene som skal behandles på landsmøtet og bli bedre kjent med de andre som skal dit.

Landsmøtevorspiel kan arrangeres av et lokallag, eller flere lokallag sammen. Det spiller ingen rolle om man er mange eller få, så lenge de som kommer er i alle fall litt interessert i Juventes fremtid. Om man har stålkontroll på hver minste detalj i alle saker eller egentlig er litt usikker på det meste spiller ingen rolle. På landsmøtevorspiel er det rom både for gamle travere og landsmøtedebutanter.

Hva skjer på et landsmøtevorspiel?

Disse tingene bør man gå gjennom:

Praktisk og formelt om landsmøtet

Hvor skal det være? Hvem kommer? Hvordan sover man? Må man ha med sovepose? Er det noen som lurer på andre ting?

Hvordan foregår selve forhandlingene? Hvordan gir man beskjed om at man vil si noe, hvordan gir man beskjed om at man er enig eller uenig?

Her er det fint med en innledning av noen som har vært på landsmøte før, og spørsmål fra salen underveis. Husk at intet spørsmål er for lite eller for stort!

Sakene som skal tas opp

Her går dere gjennom sakene som skal tas opp på landsmøtet. Dere bør passe på at landsmøtevorspielet arrangeres etter at sakspapirene har kommet ut, sånn at dere vet hva som er foreslått i de forskjellige sakene. Da er det oftere lettere å ta stilling til dem.

Husk å gå gjennom både de faste (årsmelding, arbeidsplan/politisk program, budsjett osv) og de spesielle sakene (landsmøteforslag fra lokallag, medlemmer eller landsstyret). Hvis man vil, kan man “behandle” sakene på samme måte som på landsmøtet, md talerlister og talerstol, delegatskilt og dirigenter, sånn at man får prøvd seg på talerstolen i en mindre forsamling. Avstemningene kan det imidlertid være lurt å ikke ta – de venter vi med til landsmøtet.

Kos og bli kjent

Å være på landsmøte kan være skummelt for enkelte. Pass derfor på at dere lar folk bli kjent med andre som skal dit, sånn at det blir mindre skummelt å legge ut på landeveien! Kanskje med konkurranser, quiz, noen gode leker eller lignende?

Hva må dere ha ordnet før et landsmøtevorspiel?

  • Et sted å være (en skole, hytte e.l., litt avhengig av om dere planlegger å bruke en helg eller en kveld)
  • Informasjon til folket (i god tid)! Bruk SMS, epost, Facebook og aktivitetsoversikten.
  • Sakspapirer til alle. Det er lettere å følge med på sakene når man kan se de på
  • Uten blodsukker og næring duger du ikke noe særlig. Eller noe sånt.
  • Eksterne gjester? Spør gjerne om noen har lyst til å komme og hjelpe dere, for eksempel noen “gamle” erfarne medlemmer eller landsstyret.