Intro image

BedreUten

BedreUten har som mål å gjøre det lettere for unge å velge alkoholfritt på fest. Gjennom å løfte frem gode, smaksrike alkoholfrie drikkevarer og oppskrifter viser vi at å velge alkoholfritt ikke trenger å gå på bekostning av smak. Vår fremste kanal for å gjøre dette er Instagram.

En viktig målgruppe for oss er studenter. Gjennom samarbeid med ulike studentrettede organisasjoner ønsker vi å utfordre den nåværende alkoholkulturen i fadderuka og studentlivet generelt, og vise at man kan ta del i studentlivet på en fullverdig måte uavhengig av alkoholinntak.

I Norge drikker vi sjeldent, men mye når vi først er på fest. For mange er assosiasjonen mellom fest og alkohol sterk, og alkohol blir sett på som «alt eller ingenting» – enten drikker man alkohol hele kvelden, eller så drikker man ingenting. I tillegg forventes det noen ganger at de som ikke drikker alkohol på festen hadde drukket om de kunne, men må holde seg edru fordi de for eksempel skal kjøre bil, er gravid eller snart må hjem for å lese til eksamen.

Det er helt greit å drikke alkohol om man selv ønsker det, men det er ikke greit å skape en forventning om at menneskene rundt seg også skal måtte gjøre det for å passe inn. Utsagn som «Drikker du ikke i kveld? Så kjedelig!» tilegner verdi til de som følger de nåværende alkoholnormene, og fratar verdi fra de som bryter dem ved å velge å ikke drikke.

Kjernen av BedreUten er dermed inkludering og frihet til å ta sine egne valg – alle skal føle seg velkomne på fest, og man skal selv kunne bestemme om man drikker alkohol eller ikke. På BedreUten sin Instagram-profil kan man dessuten lære seg å lage alkoholfrie drinker som er så digge at alle kommer til å få lyst til å smake på dem!

Gjennom BedreUten ønsker vi å nå både de som vanligvis drikker mye, lite og ingen alkohol. Vi vil vise at man fint kan ha med seg én eller to alkoholfrie øl på fest selv om man ellers drikker alkohol, og at man ikke trenger å drikke alkohol på hver eneste fest selv om man gjør det innimellom. På denne måten ønsker vi å forebygge det høye og helseskadelige inntaket av alkohol som ofte finner sted på fest – det bør ikke være slik at å drikke alkohol er synonymt med å drikke seg full.

Å normalisere å noen ganger velge alkoholfritt på fest gjør det lettere for de av oss som alltid velger alkoholfritt, og visker ut det harde skillet mellom de som drikker alkohol og de som ikke gjør det.

 

Vil du vite mer om BedreUten? Sjekk ut prosjektets egen nettside her!

Prosjektledere

Camilla Pedelino Ek

Prosjektleder Opptilmeg, BedreUten og Edruss
452 55 240
E-post