I dag svarer leder av Juvente, Amanda Rose Stratford Gamst og generalsekretær i IOGT, Cecilie Widnes på diskusjonen rundt Willy Pedersens forskningsartikkel på avholdsungdom i Dagbladet.
-Det er viktig at vi som avholdsungdom viser at dette bildet som mediene prøvde å skape ikke stemmer, vi er like glade og har det like bra som de som drikker alkohol, sier Amanda. Såklart kan det være tøft å møte det sterke drikkepresset, men er man stolt over å være edru er det ikke noe problem, fortsetter hun engasjert.
Her er debattinnlegget som kom på trykk i Dagbladet i dag:
“Liten eller ingen sammenheng mellom Willy Pedersens alkoholforskning og overskriftene i nettaviser.
Professor Willy Pedersen har skrevet en kurant artikkel om sammenhengen mellom avhold fra alkohol, dårlig sosial integrasjon og psykososiale problemer. Han fant en sammenheng. Ingen bombe. Det er gammelt nytt.
Så ble det fanget opp av forskningsjournalistene i VG og Dagbladet. Da ble det andre boller. ”Ensomhet, depresjon OG LITE SEX. Norsk studie ser på unge avholdsfolk” (VG). ”Unge avholdsfolk har minst sex og er mest deprimert” (Dagbladet).
Pedersens artikkel er nøktern og edruelig, og viser at det er en statistisk sammenheng mellom å ikke drikke alkohol, sen seksuell debut, svak sosial integrasjon og psykososiale problemer. Den sier allikevel lite om hva som er årsak og virkning. Pedersen påpeker selv at sammenhengen kan skyldes andre faktorer, et poeng VG og Dagbladet hopper lett over i sin fremstilling
Høna og egget
I forskning på alkohol og livsstil blir alkohol ofte kategorisert som årsak, og helseproblemer eller -gevinster som virkning. I mange tilfeller vil dette gi et feil eller misvisende bilde av virkeligheten. Å ikke drikke kan selvfølgelig føre til at ungdom blir sosialt isolert. Så sterk er drikkekulturen i Norge. Men det er også slik at unge som er sosialt isolert sjeldnere havner i sosiale drikkesituasjoner.
Pedersen bruker det å ikke drikke de siste fire ukene som definisjon på avhold, og har ikke spurt deltakerne hvorfor de ikke drikker. Det er to åpenbare svakheter ved undersøkelsen, som gjør det vanskelig å konkludere bastant på bakgrunn av resultatene.
Stigmatiserende
At tabloide aviser lager tabloide overskrifter er ingen overraskelse. Problemet er at en forenklet framstilling av hvordan alkoholbruk og livsstil henger sammen kan bidra til stigmatisering av folk som av ulike grunner ikke kan- eller har valgt å ikke drikke alkohol. La en ting være klinkende klart: man blir ikke deprimert av å ikke drikke alkohol. Men man kan bli deppa av lite inkluderende holdninger.
I Norge må du drikke alkohol for å bli inkludert i en rekke sosiale sammenhenger. Dette ekskluderer svært mange mennesker som ikke drikker av helsemessige-, religiøse-, politiske- eller andre årsaker fra å delta i sosialt liv.
At ungdom må begynne å drikke for å bli sosialt integrert er et problem vi som samfunn må ta på alvor. Ungdom med psykososiale problemer får det ikke bedre av å begynne å drikke. De får det bedre av å bli møtt med aksept av folk de møter på byen og på fest.”