Enkelte viser til Portugal som stjerneeksempelet på at avkriminalisering av cannabis funker- men de kan umulig ha forstått hva forskningen viser.
Ungdommers bruk av cannabis har nemlig ØKT i Portugal etter at landet valgte å avkriminalisere stoffet i 2001. Og i årene etterpå gikk bruken av ulovlige rusmidler opp innenfor alle aldersgrupper.
Men … forskerne fant en liten nedgang i aldersgruppen 16-19 i årene 2003 til 2007.
«Say what? Nedgang, altså? Så avkriminalisering fører til mindre bruk av cannabis? Ah, Portugal, ass = Suksess!»
Cannabis i Portugal – ikke så vellykket likevel
Som sagt: Nope! (1) Den samme nedgangen i cannabisbruk som man fant i Portugal, finner man i de fleste europeiske land på den tiden. Og etter 2007 begynte tallene å stige igjen. (2) Fra å være et av de landene i Europa med aller minst cannabisbruk på 1990-tallet, ligger de nå sånn midt-på-treet og kanskje til og med litt lengre oppover stammen, enn resten av Europa. (2)
Portugals cannabis-eksperiment
Og legg merke til at Portugal ikke har legalisert cannabis, bare avkriminalisert det. Greia med Portugal er at de i 2001 gjorde det «ikke-kriminelt» å ha cannabis, f.eks. hasj eller marihuana, så lenge det var til eget bruk. Man kunne faktisk ha inntil 10 dagers forbruk av cannabis på seg. (Men det var fortsatt forbudt å importere eller selge, bare så det er sagt). Politikerne mente visst at dette kunne gjøre det lettere å komme i kontakt med tunge rusmisbrukere og hjelpe dem.
Flere tunge brukere og HIV-smittede i Portugal
På 1990-tallet var Portugal et av de landene i Europa med høyest HIV-smitte og masse heroinbruk (3). Samtidig som politikerne avkriminaliserte cannabis, skrudde de opp satsingen på behandling og forebygging, sånn som å dele ut sprøyter til narkomane for å hindre HIV-smitte. Når enkelte snakke om hvor bra Portugals drugpolicy er – og at det er så få overdoser der – glemmer de at overdosedødsfall begynte å gå ned allerede på 90-tallet … Og dessuten: Nedgangen fortsatte bare til 2005, før pilen begynte å peke oppover igjen (4)
Flere overdoser i Portugal enn i Norge
Dette med overdoser er uansett litt komplisert. I Portugal er statistikken med overdosetall bygget opp av to ulike dataserier, som ikke er sammenlignbare. (5) Med andre ord er infoen litt så-som-så. (6) Dessuten har forskjellige land litt forskjellig praksis på hvordan de oppgir dødsårsak. Hvis man ser på ikke bare «overdosedødsfall», men også dødsfall som konsekvens av rusmidler, slik som feks at man har blitt smittet av en sykdom fordi man bruker urene sprøyter, kommer Portugal veldig, veldig mye dårligere ut enn Norge (7)
10 things to do in Portugal
Portugal er et flott land på mange måter. De har idylliske småbyer, varme strender, det fascinerende São Jorge- slottet i Lisboa, Berardo-museet med sine Picazzoer og seilturer ned Duro-elven. Men narko-politikken deres, havner ikke på vår Topp 10-liste.
Desculpa, Portugal!
- Greenwald, 2009
- ESPAD, 2012
- Actis, 2015
- Greenwald, 2009
- Santos & Duarte, 2013
- Actis, 2015
- Aasarød, 2015