GHB er et stoff som naturlig finnes i kroppen. Det står for gammahydroksybutyrat og det er et nedbrytingsprodukt av GABA som er en av de vanligste dempende nevrotransmitterne i sentralnervesystemet. Hvis man tar GHB påvirker man altså hvordan signalstoffene i hjernen snakker med hverandre.
Historie og fremstilling
GHB ble først fremstil i 50-årene og var opprinnelig brukt som et bedøvelsesmiddel, dette sluttet man med ganske fort da reaksjonen på stoffet var svært uforutsigbart og pasientene fikk mange bivirkninger. GHB har både historisk sett og i nåtid hatt størst utbredelse i ungdomsmiljøer. Man kan få kjøpt GHB i flytende form eller som pulver. GHB lages ved å blande stoffene GBL og lut. Man blander altså to løsemiddel for å lage et narkotisk stoff. Siden GHB består av to sterke kjemikalier blander de fleste stoffet ut i juice eller brus for å døyve smaken.
Hvordan virker GHB?
GHB kan gi en alkohollignende rus, først og fremst ved små doser. Man kan føle seg lett oppstemt, selvsikker, varm og glad. Rusen når maks effekt etter ca en time og varer normalt sett 3-5 timer. Bare en liten økning i dosen kan føre til kvalme og brekninger, svimmelhet, snøvling og tap av koordinasjon. Noen kan også falle i søvn uten å kunne kontrollere det.
En av tingene som gjør GHB svært farlig er at det ikke finnes en sikker dose. GHB kan variere i virkning fra gang til gang, selv om det er samme person og samme dose som sist. Siden GHB virker direkte på sentralnervesystemet påvirker det også livsviktige funksjoner, slik som pustesenteret, hjerterytme og blodtrykk. Man kan også få muskelkramper.
Noen bruker GHB for å forsterke annen rus og dette gjør stoffet ekstra farlig. Det finnes ingen motgift mot GHB og er man riktig uheldig så kan man dø.