Mindreårige har kjøpt alkohol i ni år

, skrevet av Sarah

– I 2015 solgte nesten tre av ti av butikkene alkohol til mindreårige. Det burde være like lett å spørre om legitimasjon, som om pose, men likevel ser vi at det er utbredt at ungdommene ikke blir spurt. Når butikkene ikke overholder reglene for salgsbevillinga si og kommunene ikke evner å kontrollere og sanksjonere kjedene, mener vi den åpenbare løsningen må bli å innføre legitimasjonsplikt for alle, sier Maria Elizabet Aspen, leder i Juvente.

For niende år på rad har ungdomsorganisasjonen Juvente testet dagligvarebransjen for salg av alkohol til mindreårige. 361 av de totalt 1224 butikkene som ble testet solgte alkohol til Juventes mindreårige.

Maria Elizabet Aspen, leder i Juvente, er ikke overrasket over resultatet.

– Det er ikke noe nytt i tallene, de har ligget omtrent på dette nivået de ni årene vi har gjennomført kontrollene. Nå er det på tide å tenke nytt rundt dette, for vi trenger et system som faktisk hindrer mindreårige i å få kjøpt alkohol, og ikke bare sender dem videre til neste butikk som slurver.

Legitimasjonsplikt for alle nå

Kommunene er ansvarlige for å tildele og kontrollere salgs- og skjenkebevillinger. De kommunale kontrollene avdekker sjelden brudd som kan føre til prikkutdeling eller inndragelse av bevilling.

– Derfor er det nødvendig å sikre seg mot at dette skjer overhodet. Juvente krever at alle må legitimere seg ved kjøp av alkohol, uavhengig av om du er 18 eller 80 år. Teknologien ligger til rette for en slik endring, lovverket må endres for å skape det nødvendige insentivet for butikkene.

Realistiske kontroller

Ved kontrollene går en mindreårig inn i butikken, tar med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, og stiller seg i kø for å betale ved kassa.

– Ungdommene har ikke prøvd å fremstå som eldre. De har verken kledd seg ut, endret på utseendet eller prøvd å kjøpe ting som voksne kjøper, for eksempel bleier eller lignende, forklarer Aspen.

Hvis kontrollørene blir spurt om legitimasjon, svarer de «Nei, det har jeg ikke. Kan jeg få kjøpe allikevel?». Får de et ja, betaler de for varene og forsøket registreres som «salg». Får de et nei, forlater de butikken og forsøket registreres som «ikke salg». Juvente-kontrollørene lyver ikke på alderen og bruker aldri falsk legitimasjon.

Kontakt: Maria Elizabet Aspen, leder i Juvente. Telefon: 932 65 719, e-post: maria@juvente.no

Hele rapporten fra Juventes landsdekkende kontroll finnes på www.skjenkekontrollen.no

Følg oss gjerne på sosiale medier

Har du lest disse?

Takk til Ava og Leah for fine ord!

Ava C. Kirmayer og Leah A. Sandberg fra Sekken oppvekstsenter har skrevet en leserinnlegg om deres opplevelse på Livsmestringskonferansen, og vi er utrolig glade for at de hadde en lærerik og morsom opplevelse. Oppsummering: Bli medlem av Juvente! Hva mer er det å vente på? Først og fremst er det gøy. I tillegg støtter du ... Read more

Illustrasjon av mennesker

Les mer

Flere alkoholfrie alternativer gjør det lettere å være ung og rusfri

Har du lagt merke til at det er mange flere alkoholfrie drikker å velge mellom nå? Framtida har snakket med Juvente om denne spennende trenden, som gir ungdom flere muligheter til å ha det gøy uten alkohol. Oppsummering: Bli medlem av Juvente! Hva mer er det å vente på? Først og fremst er det gøy. ... Read more

Les mer

Gjør 17. mai til en trygg festdag for alle – dropp champagneforkosten!

Viste du at over halvparten av alle nordmenn syns det blir for mye alkohol på 17. mai? Dette overrasker ikke oss i Juvente, og styreleder André har skrevet noen tanker om akkurat dette hos framtida.no André skriver blant annet at vi har en gyllen mulighet på 17. mai til å gjøre nasjonaldagen til en dag ... Read more

Les mer