Amnesty + Juvente

, skrevet av Juvente

Oppdatering: Takket være en overveldende givervilje fikk Juvente inn over 20 000 kroner til auksjonen. Vi vant dermed budrunden på radioprogrammet, som vi må betale 20 000 kroner for, så det er bare å begynne å glede seg til vi får vårt eget program på NRK P3! De resterende kronene overføres direkte til TV-aksjonen. Tusen takk til alle som bidro!

Et av de tiltakene som skal samle inn penger er auksjonen der forskjellige ting blir auksjonert bort til inntekt for Amnesty. Juvente ønsker her å by på en time med radio på NRK P3. På denne måten kan båre Amnesty og Juvente tjene på TV-aksjonen. Amnesty gjennom pengene og Juvente gjennom den publisteten det vil gi oss å få sende vårt eget radioprogram.

For at vi skal få til dette trenger vi DIN hjelp. Juvente har ikke penger i sitt eget budsjett til å legge inn et stort bud på denne auksjonen, men kanskje du kan hjelpe. Tenkte du å gi penger til TV-aksjonen i år, hvorfor ikke gi de gjennom Juvente? Hvis du setter inn penger på Juvente sin konto, og merker dem med Amnesty så skal vi gjøre det vi kan for at Juvente skal bli lagt merke til og kanskje få komme på radio.

Syns du dette hørtes ut som en god idé skal du gjøre to ting. Sette inn penger på Juvente sin konto 7253.05.02776 og merke de med Amnesty før fredag formiddag. Be foreldrene dine, vennene dine, tantene, besteforeldrene, naboene og alle andre om å gjøre det samme. Hva er vel bedre enn å hjelpe to gode formål på en gang?

Om noen byr over oss, kommer vi uansett til å gi alle innsamlede midler til TV-aksjonen.

Dette er det Amnesty skal bruke pengene fra TV-aksjonen på. Hentet fra www.amnesty.no.

KAMPEN FOR YTRINGSFRIHET

Retten til å mene, tro og si hva man vil, er Amnesty Internationals fundament. Dette innebærer også retten til å være i opposisjon. Ytringsfriheten er derfor grunnlaget for et godt styresett. Uten opposisjon eksisterer ikke demokratiet.

Med midler fra TV-aksjonen vil Amnesty sørge for at mennesker som tør å utfordre urettferdigheten får livsviktig støtte og beskyttelse.

Dette gjelder spesielt i Kina og Russland – to store nasjoner som systematisk innskrenker ytringsfriheten og fengsler mennesker for å ha ytret sine meninger på fredelig vis.

KRIGENS BAKGÅRD

De fleste ofre etter voldelige konflikter er sivile. Ofte er det kvinner og barn. Amnesty International har i mange år sett at internasjonal oppmerksomhet rundt overgrep mot en sivilbefolkning er svært effektivt for å forhindre fremtidige overgrep. Forutsetningen for oppmerksomhet er dokumentasjon. Amnesty dokumenterer overgrep i konfliktområder.

Vi forteller historiene om ofrene, om de som har overlevd overgrepene, og de som ikke lenger er live. Vi peker ut de ansvarlige.

Med midler fra TV-aksjonen vil Amnesty blant annet jobbe for å bekjempe konflikt-relatert seksuell vold i Colombia, og motarbeide straffefriheten overgriperne nyter.

Vi vil fortsette å kjempe for at ofre etter væpnede konflikter får oppreisning og opplever rettferdighet.

UTSATT OG UTNYTTET

Diskriminering av grupper på bakgrunn av etnisk tilhørighet, kjønn, tro eller legning, motarbeider prinsippet om at de universelle menneskerettighetene gjelder for alle. 

Kvinner diskrimineres fortsatt systematisk hver dag i alle verdens land. De blir slått, voldtatt og mangler rettsikkerhet. Amnesty jobber blant annet for å sikre kvinners trygghet, og kjemper for deres rettigheter i land som Saudi-Arabia og Nicaragua.

Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner blir også utsatt for diskriminering og vold i hele verden. I deler av Afrika og Øst-Europa er situasjonen for LHBT-personer uholdbar. TV-aksjonen kan bidra til å legge internasjonalt press på regjeringer som ikke beskytter innbyggerens menneskerettigheter tilstrekkelig.

NYTT HÅP I MIDTØSTEN OG NORD-AFRIKA

Midlene fra TV-aksjonen skal brukes til å støtte utviklingen av fredelige og demokratiske samfunn Midtøsten og Nord-Afrika, der mange har kjempet og protestert – ofte med livet som innsats – for drømmen om en “ny vår”. De klarte å få diktatorer til å gå, men kampen mot overgrep og urettferdighet fortsetter.

Det er avgjørende å gripe øyeblikket og støtte innbyggerne, blant annet i Tunisia og Egypt, som nå forsøker å bygge opp nye systemer og institusjoner.

I tillegg er situasjonen kritisk i land som Libya og Yemen, der mennesker fortsatt blir utsatt for diskriminering og vold. Amnesty vil kjempe for å sikre befolkningens rettigheter, slik at de kan nyte frihet fra frykt og nød. Ofre og tapte liv skal ikke skal være forgjeves.

SELSKAPERS GRÅDIGHET

Når selskaper bryter menneskerettighetene, er det få effektive måter å stille dem til ansvar på. I nesten alle tilfeller er ofrene fattige og har liten innflytelse, og det hører med til sjeldenhetene at de får noen form for erstatning. Det skyldes manglende tilgang på informasjon, manglende rettssystemer, korrupsjon og sterke bånd mellom næringsliv og politikk. Ofte går det ut over lokal- og urbefokningen.

Selskapet Trafigura forårsaket sykdom og død på Elfenbenskysten, så vel som i Norge. Shell har ikke ryddet opp tilstrekkelig etter oljesøl i Nigeria. Amnetsy jobber for at selskapene skal få den straffen de fortjener.

Med midlene fra TV-aksjonen vil Amnesty dokumentere, analysere og gjennomføre kampanjer mot menneskerettighetsbrudd som involverer selskaper. 

Følg oss gjerne på sosiale medier

Har du lest disse?

Takk til Ava og Leah for fine ord!

Ava C. Kirmayer og Leah A. Sandberg fra Sekken oppvekstsenter har skrevet en leserinnlegg om deres opplevelse på Livsmestringskonferansen, og vi er utrolig glade for at de hadde en lærerik og morsom opplevelse. Oppsummering: Bli medlem av Juvente! Hva mer er det å vente på? Først og fremst er det gøy. I tillegg støtter du ... Read more

Illustrasjon av mennesker

Les mer

Flere alkoholfrie alternativer gjør det lettere å være ung og rusfri

Har du lagt merke til at det er mange flere alkoholfrie drikker å velge mellom nå? Framtida har snakket med Juvente om denne spennende trenden, som gir ungdom flere muligheter til å ha det gøy uten alkohol. Oppsummering: Bli medlem av Juvente! Hva mer er det å vente på? Først og fremst er det gøy. ... Read more

Les mer

Gjør 17. mai til en trygg festdag for alle – dropp champagneforkosten!

Viste du at over halvparten av alle nordmenn syns det blir for mye alkohol på 17. mai? Dette overrasker ikke oss i Juvente, og styreleder André har skrevet noen tanker om akkurat dette hos framtida.no André skriver blant annet at vi har en gyllen mulighet på 17. mai til å gjøre nasjonaldagen til en dag ... Read more

Les mer