Selv om cannabis er forbudt er det likevel mulig å bruke det i medisiner – så lenge det har noen effekt, da.
Cannabis hylles som medisin
Når du scroller gjennom Insta-feeden din har du kanskje sett noen som forteller at de har brukt hasj, marihuana eller andre cannabisprodukter som medisin mot forskjellige sykdommer og plager. Influencer-gudinne Sofie Elise feks. fortalte i sommer på bloggen sin at hun hadde brukt cannabis-olje som sovemiddel. (Og fikk masse pepper for det…) Andre deler videoer og memes, og noen ganger kan det høres ut som om cannabis er en vidundermedisin som hjelper mot alt fra depresjon og angst til røykesug og kviser.
Dumt om Cannabismedisin er forbudt
At cannabis faktisk gjør det, er nok heller tvilsomt – men det stemmer at cannabisplantene til alle tider har blitt brukt som medisin. I dag brukes de blant annet for å redusere smerter hos folk som har kreft, aids og multippel sklerose (MS). Men så er det også et rusmiddel, da… Som kan være skadelig …. Og derfor er cannabis forbudt i Norge. Mange av de som ønsker å endre på dette påstår at forbudet hindrer bruk av medisinsk cannabis. Altså at syke mennesker ikke får tilgang til medisin som kanskje kunne hjulpet dem.
Stemmer ikke at forbud hindrer medisinsk cannabis
Men det stemmer altså ikke. Det finnes egne prosedyrer og systemer for å avgjøre hva som kan brukes som medisin og ikke. Og selv om cannabis er forbudt som rusmiddel, er det ingenting i veien for at cannabisprodukter kan brukes i medisin. Det eneste er at man nå har bevis for å at denne medisinen er like bra som andre medisiner på markedet eller har færre bivirkninger. Veldig mange av medisinene vi bruker inneholder jo narkotiske stoffer allerede, så at man også bruker cannabis i medisin er ikke egentlig noe big deal. Det avgjørende er doseringen …
Medisinsk cannabis i Norge
I Norge finnes det for eksempel en spray som heter Sativex, som inneholder marihuana-ekstrakter og som kan brukes hvis man lider av MS. Og det finnes noe som heter Dronabinol, som brukes på kreftpasienter og andre som har store smerter. I slike medisiner har man full kontroll på doseringen. Man vet hvor mye av cannabis-stoffene pasienten får i seg. Det samme kan man ikke si hvis man prøver å røyke cannabis som «medisin». Da er det ganske random hva man får i seg, både med tanke på hvilke stoffer det er snakk om og mengde (1).
Må stille krav til cannabismedisin!
Vi i Juvente er glade for at vi har et tydelig forbud mot cannabis! Og så lenge dette forbudet ikke hindrer bruk av medisinsk cannabis for de som trenger det, ser vi ingen grunn til å endre på det. Men det er viktig at man stiller like høye krav til medisinsk cannabis som til alle andre medisiner. Vi må vite sikkert at de fungerer før vi hyller dem som mirakelprodukter i sosiale medier.
PS: For ikke lenge siden pungterte forskere en seiglivet myte om at cannabis hjelper mot psykiske lidelser.
- Swier, 2014; D’Souza og Ranganathan, 2015