Det er lett å tråkke feil når man skal snakke med ungdom om rusmidler. Det er mange ting å tenke på: Hvordan sørge for at de vil høre på det du har å formidle? Hvordan sørge for at de forstår? Hvordan kan man både være realistisk i forhold til farer og samtidig ikke stigmatisere de som bruker rusmidler?
I Juvente har vi flere tiår med erfaring på hvordan man snakker med ungdom om rus. For oss er det viktig å ta ungdom på alvor. Det finnes mye forskning som viser at gode rollemodeller og oppmerksomme foreldre er viktig. Dette betyr allikevel ikke at ikke unge klarer å tenke selv. Dessuten er det ikke alle som har foreldre eller andre rollemodeller som sørger for et sunt forhold til rusmidler. Uten ruskunnskap gitt direkte til ungdom vil disse falle utenfor, og det er ikke bra nok! Vi legger derfor vekt på forskning om mekanismer i møte med rusmidler og effekten av likemannsprinsippet. Her kommer tre av våre beste tips. Under hvert tips legger vi også med en vanlig fallgruve.
1. Gi fakta
Det finnes mye feilinformasjon om rusmidler på nett og sosiale medier, og det er også mange misforståelser blant voksne. Når vi snakker om alkohol så er det sånn at også mange voksne ikke er klar over det presset mange ungdommer utsettes for på grunn av den underliggende alkoholnormen i samfunnet. Fakta viser at alkohol og andre rusmidler er farligere for unge hjerner, og at det er større risiko knyttet til bruk i ungdomsårene. Disse faktaene snakker for seg selv, og skremselspropaganda er ikke nødvendig. Når det kommer til cannabis, er sosiale medier fulle av motstridende informasjon, som gjør det vanskelig å få oversikt over hva forskningen faktisk forteller oss. Her er det spesielt viktig å avmytifisere ideen om at cannabis er ufarlig.
Siden det finnes så mye forskjellig informasjon tilgjengelig, er det viktig å lene seg på sikre kilder. Tips til lenker ligger nederst i saken.