En gjeng gamle Juvente-medlemmer, IOGT-medlemmer og Juba-medlemmer har samla film fra nesten hele Juventes historie på DVD. Den første filmen fra Juvente-historien er fra 1928, og viser et enormt arrangement i Oslo, der avholdsorganisasjonene marsjerer i Oslo sentrum og protesterer mot “brennevinsdjevelen” utenfor Vinmonopolet.
Gjennom åtte fullstappede DVDer er Juventes historie dokumentert. Her finner du alt fra lokale kurs og samlinger fra 30-tallet til 90-tallet, landsmøter, årsmøtet i Troms krets i ’69, et Fristil-kurs på 70-tallet, Kolon-forestillinger og alt det nostalgiske hjertet kan begjære.
Laget av ildsjeler
Samlingen er laget av ildsjeler med bakgrunn fra Juvente, IOGT og Juba. De har stifta “Islander Video Production” (IVP) og satt seg som mål å samle de tre avholdsorganisasjonenes historie på film.
– Vi er kommet i mål med 20 års innsamling av film fra aktiviteter i avholdsbevegelsen. Nå tilbyr vi alle interesserte å se resultatet. 75 timer med film, 315 korte og lengre filmer på i alt 38 DVD’er. I tillegg følger det med ei bok som gir detaljert informasjon om alle filmene, så langt det har vært mulig å skaffe, fortalte Hans Erik Skoglund fra IVP fortelle da han presenterte VideoArkivet for JUBAs landsmøte i Oslo i september.
Stor variasjon
På DVDene finner du mye rart. Du kan for eksempel følge lokallaget Gjallarhorn (Tromsø) på deres reise gjennom landet til landsmøtet i Fredrikstad i ’69, se spillefilmen “Jan og Gjengen” som Harald Stensland og en gjeng Juventere lagde på slutten av 70-tallet, og være med på landsmøtet i 1992 der NGU og DNTU slo seg sammen til Juvente.
DVDene inneholder 68 korte og lange filmer fra Juventes historie. I tillegg får du med deg 13 DVDer med IOGTs historie og 17 DVDer med Jubas historie.
Bestilling
Vil du bestille VideoArkivet? Hele pakka koster bare 580 kr pluss porto (ca 160 kr).
Kontakt: Hans Erik Skoglund på hanserik.skoglund@bumblebee.no eller 92 03 71 28.
Bonus: For 50 kroner ekstra får du med deg DVDen fra Juventes sommerleir i 2007. Bare gi beskjed når du bestiller.
PS: Samlingen omhandler bare NGUs historie (altså ikke DNTUs historie) frem til sammenslåingen mellom DNTU og NGU i 1992.
Har du filmer du synes bør være med i neste opplag av VideoArkivet? Da kan du ta kontakt med Hans Erik, så kanskje de kommer med.