GHB er et stoff som naturlig finnes i kroppen. Det står for gammahydroksybutyrat og det er et nedbrytingsprodukt av GABA som er en av de vanligste dempende nevrotransmitterne i sentralnervesystemet. Hvis man tar GHB påvirker man altså hvordan signalstoffene i hjernen snakker med hverandre.

Historie og fremstilling

GHB ble først fremstil i 50-årene og var opprinnelig brukt som et bedøvelsesmiddel, dette sluttet man med ganske fort da reaksjonen på stoffet var svært uforutsigbart og pasientene fikk mange bivirkninger. GHB har både historisk sett og i nåtid hatt størst utbredelse i ungdomsmiljøer. Man kan få kjøpt GHB i flytende form eller som pulver. GHB lages ved å blande stoffene GBL og lut. Man blander altså to løsemiddel for å lage et narkotisk stoff. Siden GHB består av to sterke kjemikalier blander de fleste stoffet ut i juice eller brus for å døyve smaken.

Hvordan virker GHB?

GHB kan gi en alkohollignende rus, først og fremst ved små doser. Man kan føle seg lett oppstemt, selvsikker, varm og glad. Rusen når maks effekt etter ca en time og varer normalt sett 3-5 timer. Bare en liten økning i dosen kan føre til kvalme og brekninger, svimmelhet, snøvling og tap av koordinasjon. Noen kan også falle i søvn uten å kunne kontrollere det.

En av tingene som gjør GHB svært farlig er at det ikke finnes en sikker dose. GHB kan variere i virkning fra gang til gang, selv om det er samme person og samme dose som sist. Siden GHB virker direkte på sentralnervesystemet påvirker det også livsviktige funksjoner, slik som pustesenteret, hjerterytme og blodtrykk. Man kan også få muskelkramper.

Noen bruker GHB for å forsterke annen rus og dette gjør stoffet ekstra farlig. Det finnes ingen motgift mot GHB og er man riktig uheldig så kan man dø.

Følg oss gjerne på sosiale medier

Relaterte

Skadevirkninger av amfetamin

Skadevirkningene av amfetamin kan være alt fra ukontrollert oppførsel og ødelagte tenner, til alvorlige psykiske problemer og i verste fall død. Konsekvenser av bruk Om man bruker amfetamin en gang, er den største faren selve rusen. Den gjør at man blir ukritisk og mister dømmekraften. Da er det lett at man gjør noe man absolutt ikke burde. I mange tilfeller kan det føre til at man skader seg selv eller andre. Mange som tar amfetamin blir ofte mer aggressive og voldelige. Ved høye doser eller om man bruker det flere ganger, kan amfetamin føre til hjerteforstyrrelser og hjerneblødning, og man kan ...

Les mer

Marihuhana

Marihuana er et rusmiddel som består av tørkede blomster og blader fra cannabisplantene. Den vanligste måten å bruke det på, er å røyke det. Marihuana er ikke like utbredt i Norge som hasj er.  Hvordan ser det ut? De tørkede plantedelene har ofte en grønn eller brun farge. Røyken har en søt, krydderaktig lukt. Slangord som brukes om marihuana er blant annet pot, weed, grønt, gress, ganja, sensi og busk. Hvordan virker det? Marihuana inneholder en rekke ulike stoffer, deriblant THC (tetrahydrocannabinol) Det er hovedsakelig dette stoffet som skaper en rus.  Virkningen kommer vanligvis etter noe få minutter og varer ...

Les mer

Hvor mange bruker cannabis?

I Norge er det få som prøver cannabis, og enda færre som bruker det jevnlig. Kun 1,7 prosent av de mellom 16 og 64 år oppgir at de har brukt cannabis i løpet av de 30 siste dagene, og det er faktisk færre som bruker det i dag enn det var på 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet. Flere menn enn kvinner har brukt cannabis. Også blant ungdom er bruken lav. I Europa har i gjennomsnitt 16 prosent av skoleelever som deltok i en undersøkelse som heter ESPAD oppgitt at de har prøvd cannabis minst én gang. Norge er blant de ...

Les mer