Over 100 på seminar om avhold

, skrevet av Juvente
Hva skal til for at noen tar et år uten å drikke? Står avhold for stabilitet eller forandring? Virker det at noen ikke drikker forebyggende? Dette var noen av spørsmålene nesten 100 deltakere på helgens seminar diskuterte. “Hvordan skape større aksept for å ikke drikke?” var hovedoverskriften, og det var også startskuddet for et prosjekt som Juvente driver sammen med bl.a DNT, IOGT og våre søsterorganisasjoner i Sverige.

Deltakerne på seminaret var også en god blanding av nye og gamle medlemmer fra alle de deltakende organisasjonene.

Hva er spørsmålet?

“Hvis å ikke drikke er svaret, hva er da spørsmålet?” spurte IOGTs organisasjonskonsulent Jan Tore Evensen i sin innledning. Evensen er også prosjektleder for prosjektet i år. Det å ikke drikke er ikke uproblematisk i et samfunn hvor å drikke er det normale. Dette var også noe man må ha i mente når man skulle ut og markedsføre avhold. – Når valget står mellom å virke umoden eller uforståelig, så er det ikke så rart at ungdom drikker, mente Evensen.

Kjetil Vesteraas, generalsekretær i Juvente, stilte spørsmål om det er forebygging i å ikke drikke. På mange områder er svaret nei, mente han. De politiske virkemidlene, begrensninger i tilgjengelighet og høye avgifter, er fortsatt det mest effektive. Samtidig mente Vesteraas at man måtte skille mellom effekt og effektivitet, og pekte på miljøområdet som et område hvor det å velge miljøvennlig ikke ble stilt spørsmål ved selv om det finnes andre mer effektive tiltak for å begrense utslipp.

Ola Segnestam Larsson, fra Ersta høgskole i Stockholm, ga et innspill sett på avholdsbevegelsen litt utenfra. Han kom med en utfordring til organisasjonene – “Om nykterhet har blitt stabilitet, er det ikke tid for å utmane og ønske forandring”. Larsson mente at organisasjonene måtte gjøre et valg mellom en sterk ideologi med en mindre kjerne av engasjerte medlemmer, eller å bre seg mer ut men å risikere at ideologien ble mer utvannet.

Før deltakerne møttes til gruppearbeidet ble også det sosiale arbeidet til IOGT-NTO og prosjektet Fake Free presentert.

Det ble også mange gode samtaler rundt bordene underveis. Prosjektet arbeider videre i år med lokale møter med samme tema, og kommer også til å markere seg sterkere på nettet.

Følg oss gjerne på sosiale medier

Har du lest disse?

Takk til Ava og Leah for fine ord!

Ava C. Kirmayer og Leah A. Sandberg fra Sekken oppvekstsenter har skrevet en leserinnlegg om deres opplevelse på Livsmestringskonferansen, og vi er utrolig glade for at de hadde en lærerik og morsom opplevelse. Oppsummering: Bli medlem av Juvente! Hva mer er det å vente på? Først og fremst er det gøy. I tillegg støtter du ... Read more

Illustrasjon av mennesker

Les mer

Flere alkoholfrie alternativer gjør det lettere å være ung og rusfri

Har du lagt merke til at det er mange flere alkoholfrie drikker å velge mellom nå? Framtida har snakket med Juvente om denne spennende trenden, som gir ungdom flere muligheter til å ha det gøy uten alkohol. Oppsummering: Bli medlem av Juvente! Hva mer er det å vente på? Først og fremst er det gøy. ... Read more

Les mer

Gjør 17. mai til en trygg festdag for alle – dropp champagneforkosten!

Viste du at over halvparten av alle nordmenn syns det blir for mye alkohol på 17. mai? Dette overrasker ikke oss i Juvente, og styreleder André har skrevet noen tanker om akkurat dette hos framtida.no André skriver blant annet at vi har en gyllen mulighet på 17. mai til å gjøre nasjonaldagen til en dag ... Read more

Les mer