Skjenkekontrollen 2017: Fortsatt behov for opprydning

, skrevet av Sarah

Gjennom 2017 har Juventes kampanje Skjenkekontrollen gjort kjøpsforsøk i butikker over hele landet. I 26 % av butikkene kunne den mindreårige kontrolløren forlate butikken med alkohol.

– Kontrollene våre viser at man ikke klarer å overholde det systemet som burde vært enklest å kontrollere, nemlig det salget som skjer gjennom lovlige kanaler. Å spørre om legitimasjon høres lett ut, men det likevel gjøres for sjelden, sier Øyvind Kind Robertsen, leder i Juvente.

Juvente har drevet kampanjen Skjenkekontrollen siden 2007 for å avdekke salg av alkohol til mindreårige i butikker og vinmonopol. I løpet av 2017 har mindreårige fra Juvente testet 972 butikker i til sammen 1240 forsøk. 26 prosent av butikkene som ble testet, solgte alkohol til mindreårige ved ett eller flere forsøk. Tallene viser en svak nedgang fra 30 prosent i 2016.

– Dette burde være det enkleste å få til når det gjelder mindreåriges tilgang til alkohol. Når man ikke klarer å ha kontroll på dette salget, viser det at det er behov for nye tiltak som forhindrer tilgangen for mindreårige, sier Juvente-lederen.

Se opptak fra en av våre kontroller og sjekk din kommune på skjenkekontrollen.no:

Kommunalt ansvar

Det er et kommunalt ansvar å tildele og kontrollere salgs- og skjenkebevillinger – og å sanksjonere ved overtredelser. Imidlertid avdekkes sjelden salg av alkohol av de kommunale kontrollene, til tross for at det åpenbart skjer i stort omfang. Det mener Juvente-lederen handler om fokus, holdninger og at vurderingen er basert på skjønn.

– Av og til «avslører» butikkene kontrollene våre og tipser andre butikker i området. Det resulterer i at antall salg stuper, og beviser at det i stor grad handler om at fokuset må være til stede for at problemet skal bli tatt på stort nok alvor.

Han peker også på at aldersvurderingen i butikken baseres på de butikkansattes skjønn. For å unngå dette ber Juvente om legitimasjonsplikt for alle uavhengig av alder.

– Så lenge systemet er skjønnsbasert, vil det skje glipper. Dette handler om at alle må være villig til å ta en for laget for å hindre alkoholsalg til mindreårige.

Realistiske kontroller

Ved kontrollene går en mindreårig inn i butikken, tar med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, for så å stille seg i kø for å betale i kassa.

– Ungdommene som deltar i Juventes kontroller gjør ingen forsøk på å framstå eldre enn de er, og det brukes ingen former for falsk legitimasjon eller andre aldersmarkører, forklarer Robertsen.

Hvis kontrollørene blir spurt om legitimasjon, svarer de «Nei, det har jeg ikke, kan jeg få kjøpe likevel?». Får de et ja, betaler de for varene og forsøket registreres som salg. Får de ikke kjøpt, forlater de butikken og forsøket registreres som ikke salg.

 

Hele rapporten fra Juventes landsdekkende kontroll finnes på www.skjenkekontrollen.no

Kontakt: Øyvind Kind Robertsen, leder i Juvente. Telefon 988 87 882, e-post oyvind@juvente.no

Pressebilde kan lastes ned her: http://skjenkekontrollen.no/presse/pressekontakter.aspx

Følg oss gjerne på sosiale medier

Har du lest disse?

Vin på matbutikken? Nei takk. 

Mia Amalie Gramstad Marcussen fra Unge Høyre skriver i VG at hun mener at lettere tilgang på vin vil være med på å endre hvordan unge i dag drikker, overrasker meg.  Jeg er enig i at den norske drikkekulturen har mye forbedringspotensial. Men å påstå at enklere tilgang på vin vil være med på å ... Read more

Les mer

Unik og spennende prosjektstilling for studenter!

Ser du etter en deltidsjobb ved siden av studiene dine? Da er kanskje denne stillingen perfekt for deg! Som studentambassadør for BedreUten blir du en nøkkelperson i vårt engasjement for å fremme rusfrie alternativer og en mer inkluderende drikkekultur. Du får en unik mulighet til å påvirke og forme studentmiljøet, bidra til et sunnere og ... Read more

Les mer

Vervekonkurranse – Sammen kan vi klare det!

Hei! Juvente trenger din hjelp. Vi står dessverre i fare for å miste en stor del av den økonomiske støtten vi får fra staten hvis vi ikke er over 700 betalende medlemmer under 26 år før vi glir over i 2024. I skrivende stund er vi 443 medlemmer under 26 år. Vi er veldig glade ... Read more

Ungdommer som gir hverandre en klem

Les mer