Opiater er legemidler som er laget av stoffer man finner i den melkeaktige saften fra opiumsvalmuen. Denne har gjennom tidene blitt brukt både som legemiddel og som rusmiddel. Felles for opiater er at de virker smertestillende og bedøvende.
Ulike typer
Noen opiater finnes naturlig i opiumsaften. Du har kanskje hørt om dem? Det er blant annet Morfin, Kodein, Tebain, Noskapin og Papaverin. Andre opiater kan lages av de naturlige stoffene i planten. Slike semi-syntetiske stoffer er blant annet Heroin, Etylmorfin, Oskykodon og Buprenorfin.
Hvordan virker det?
Dersom man har smerter og bruker opiater, vil man først og fremst bare føle at smertene blir svakere eller forsvinner. Hvis man ikke har smerter, vil opiatene gi en følelse av rus. Man føler at man har det deilig og slapper av. I så fall kan opiater være sterkt avhengighetsskapende. Rusen man får fra opiater gjør at man får mindre evne til selvkritikk, man blir likegyldig og føler at man flykter fra virkeligheten. Noen kan oppleve at de blir trøtte, mens andre blir oppspilt og rastløse. Det er også vanlig å oppleve kvalme, problemer med å tisse, forstoppelse, at man klør og blir tørre halsen.
Skadevirkninger
De fleste opiater gjør at man blir mindre kritisk og mer villig til å ta risiko. Det kan føre til at man oppfører seg på en slik måte at man skader seg selv eller andre. Man blir også sløvere og reagerer saktere, så det kan være veldig farlig å kjøre moped eller bil, eller bruke verktøy og maskiner.
Om man bruker opiater over lang tid blir man jevnt over i dårlig fysisk form. Følelsene kan svinge mye og man oppleves som ustabil. Hvis man setter opiatene med sprøyte, er det vanlig å være utsatt for hud- og virusinfeksjoner, leverbetennelse og hiv. Når man bruker stoffet fast blir kroppen vant til høye doser. Om man da slutter en periode og så begynner igjen, er det stor fare for å ta en overdose.