Alkohol er verdens mest brukte rusmiddel, og sammen med nikotin det eneste som er lovlig å bruke i Norge og de fleste andre land. Alkoholbruk har en lang historie, og vi vet at mennesker brygget øl så langt tilbake som for 7000 år siden [3] Alkohol finnes i flere typer drikker, først og fremst i øl, vin og brennevin.
Etanol
I kjemien er alkohol navnet på en type molekyl. Det finnes mange typer som metanol, propanol og butanol. Aller mest kjent er etanolen [1] Det er den du finner i øl, vin, brennevin og alle alkoholholdige drikkevarer. Etanol kalles som regel bare alkohol.
Hvordan lages alkohol?
Alkohol fremstilles ved gjæring av sukker. Det kan være sukker fra frukt som druer eller epler, eller fra korn som bygg og hvete. Gjærceller spiser sukkeret og produserer alkohol og co2. Alkoholholdige drikker som er sterkere enn rundt 20 prosent må destilleres, eller brennes. Derfra kommer navnet brennevin.
Volumprosent
I Norge selges produkter med opp til 4,7 volumprosent alkohol i dagligvarebutikker. Dette er stort sett lettøl, øl, cider og rusbrus. Produkter med høyere prosent selges kun på Vinmonopolet og taxfree-butikker, i tillegg til at det kan kjøpes og drikkes på barer og restauranter [0].
Hvordan virker det?
Grunnen til at man opplever rus, altså at man blir full når man drikker, er at alkohol har en bedøvende effekt på hjernen [2]. Til å begynne med vil man føle seg avslappet, kanskje gladere, mer impulsiv og ubekymret. Men ettersom man drikker mer, vil ofte humøret bli påvirket i motsatt retning, man mister dømmekraft, koordinasjon og konsentrasjonen.
Misbruk av alkohol er et alvorlig problem, både for den som drikker og for menneskene rundt. I de fleste land har man derfor forsøkt å begrense folks bruk av alkohol gjennom lovgivning, beskatning og andre typer påvirkning.