Hva er benzodiazepiner?

Tilbake til oversikten

Benzodiazepiner er en samlebetegnelse på en type medisiner som man ikke kan kjøpe på apotek, men som man får på resept av en lege. Disse medisinene blir noen ganger solgt ulovlig og brukt som rusmiddel.

Hvordan virker det?

Felles for benzodiazepiner er at de har en dempende effekt. De virker beroligende og gjør at musklene i kroppen slapper av. Som medisin kan de brukes for å behandle angst og uro, depresjoner, kramper, søvnvansker og epilepsi. Det er ikke meningen at man skal bruke slike medisiner over lengre til.

En virkning av medisinene er at man kan bli trøtt når man ikke ønsker det. Hvis man for eksempel er nervøs i forkant av en eksamen og ønsker å ta noe for å roe seg ned, blir man kanskje roligere, men man risikerer også å bli sløv, få hukommelsestap og prestere dårlige. Av samme grunn er det farlig å bruke stoffet om man skal kjøre moped, bil eller bruke maskiner.

Bruksmåter

Den vanligste måten å bruke dette stoffet på er ved å svelge det som tabletter. Det hender også at man løser det opp i vann og setter det med en sprøyte. Eller man knuser tablettene og sniffer dem gjennom nesen. Virkningen kommer ganske raskt etter at man har tatt en dose. Og man kjenner virkningen sterkt.

Avhengighet

Man kan bli veldig avhengig av benzodiazepiner. Hvis man prøver å slutte, får man gjerne sterke abstinenser, altså ubehag i kroppen. Det kan man få selv om man ikke har brukt stoffet i mer enn en uke eller to. Hvis man har brukt stoffet lengre bør man snakke med en lege og lage en plan for å trappe ned.

Forgiftning og overdose

Hvis man tar for store doser, kan benzodiazepiner ha motsatt effekt enn det pleier. I stedet for at man blir avslappet og rolig, kan man bli mer oppspilt og utagerende. Stoffene er ikke veldig giftige, så man må ha store doser før det er fare for å dø, men det kan være kjempefarlig hvis man blander det med andre rusmidler. Å ta benzodiazepiner sammen med alkohol for eksempel, er kjempefarlig.

Symptomer på at man har blitt forgiftet er at man ikke har kontroll på kroppen, ikke klarer å snakke, er svimmel, kvalm, svak og trøtt. Av og til kan man også bli aggressiv og man kan hallusinere. Hvis det skjer må man på sykehus for å tømme magesekken eller kanskje få en motgift.

Vanlige typer benzodiazepiner i Norge

Det finnes ulike grupper benzodiazepiner på det norske markedet. De vanligste er Xanor, Vival, Valium  Stesolid, Flunipam, Rohypnol, Rivotril, Dormicum, Apodorm,  Mogadon, Alopam og Sobril.

Følg oss gjerne på sosiale medier

Relaterte

GHB

GHB er et stoff som naturlig finnes i kroppen. Det står for gammahydroksybutyrat og det er et nedbrytingsprodukt av GABA som er en av de vanligste dempende nevrotransmitterne i sentralnervesystemet. Hvis man tar GHB påvirker man altså hvordan signalstoffene i hjernen snakker med hverandre. Historie og fremstilling GHB ble først fremstil i 50-årene og var opprinnelig brukt som et bedøvelsesmiddel, dette sluttet man med ganske fort da reaksjonen på stoffet var svært uforutsigbart og pasientene fikk mange bivirkninger. GHB har både historisk sett og i nåtid hatt størst utbredelse i ungdomsmiljøer. Man kan få kjøpt GHB i flytende form eller ...

Les mer

Skadevirkninger av amfetamin

Skadevirkningene av amfetamin kan være alt fra ukontrollert oppførsel og ødelagte tenner, til alvorlige psykiske problemer og i verste fall død. Konsekvenser av bruk Om man bruker amfetamin en gang, er den største faren selve rusen. Den gjør at man blir ukritisk og mister dømmekraften. Da er det lett at man gjør noe man absolutt ikke burde. I mange tilfeller kan det føre til at man skader seg selv eller andre. Mange som tar amfetamin blir ofte mer aggressive og voldelige. Ved høye doser eller om man bruker det flere ganger, kan amfetamin føre til hjerteforstyrrelser og hjerneblødning, og man kan ...

Les mer

Marihuhana

Marihuana er et rusmiddel som består av tørkede blomster og blader fra cannabisplantene. Den vanligste måten å bruke det på, er å røyke det. Marihuana er ikke like utbredt i Norge som hasj er.  Hvordan ser det ut? De tørkede plantedelene har ofte en grønn eller brun farge. Røyken har en søt, krydderaktig lukt. Slangord som brukes om marihuana er blant annet pot, weed, grønt, gress, ganja, sensi og busk. Hvordan virker det? Marihuana inneholder en rekke ulike stoffer, deriblant THC (tetrahydrocannabinol) Det er hovedsakelig dette stoffet som skaper en rus.  Virkningen kommer vanligvis etter noe få minutter og varer ...

Les mer