Kokain er et rusmiddel som utvinnes fra bladene på coca-planten. Den vokser hovedsakelig i Sør-Amerika, i land som Bolivia, Colombia og Peru. Urbefolkningen der har til alle tider tygget og laget te av coca-bladene, fordi det demper følelsen av kulde og sult. Gjennom kjemiske prosesser har man så isolert virkestoffene i planten og skapt et stoff som gir en sterk rus – kokain.
Hvordan ser det ut?
Kokain er et hvitt, krystall-lignende pulver. Den vanligste måten å bruke det på er å sniffe det, men det kan også løses opp i vann og føres inn i blodårene med en sprøyte. Kokain kan også omgjøres til en fast masse, slik at det kan spises eller røykes. Da kalles det crack. Røyking øker nivået av kokain i blodet raskt og har derfor en sterkere effekt enn andre måter å bruke det på.
Hvordan virker det?
Kokain virker stimulerende, slik at man blir mer våken, får bedre selvtillit og mindre appetitt. Rusen gjør at man føler seg ekstremt lykkelig og ukritisk. Pulsen stiger, blodtrykket blir høyere og kroppstemperaturen stiger. Samtidig virker kokainen bedøvende på en del av nervene. Kokain-rus varer ikke så lenge, bare mellom en halvtime og noen timer. Folk som misbruker kokain tar gjerne flere dose i døgnet. Når rusen går over kan man ofte bli nedfor og deprimert.
Skadevirkninger
Faren ved å bruke kokain én gang er først og fremst at man blir litt for dristig, og kan risikere å skade seg selv eller andre. Det er ikke uvanlig at rusen gjør folk mer voldelige. Man kan også risikere å få hjerneblødninger eller hjerteforstyrrelser. Tar man en høy dose, kan hjertet svikte. Det er også en fare for overoppheting når kroppstemperaturen stiger. Bruker man stoffet over lengre tid, kan man muligens utvikle skader i kroppen og i sentralnervesystemet. Det kan også utløses psykose – altså midlertidig sinnssykdom, som minner om schizofreni, som følge av kokainmisbruk. At man dør som følge av overdose er ikke uvanlig.
Kokain er et av de mest avhengighetsskapende stoffene man vet om.