LSD er et kunstig fremstilt rusmiddel, som virker hallusinogent. Det vil si at brukeren kan risikere å se og høre ting som ikke er virkelig, få vrangforestillinger og et rush av ulike følelser. Av og til kan det være veldig skremmende.

Hvordan ser det ut?

LSD har ingen spesiell farge. Det verken lukter eller smaker noe. Stoffet kan settes med sprøyte eller røykes, men det vanligste er at man spiser det. LSD kommer da gjerne i form av pulver, gelatin-kapsler eller dråper. Av og til dryppes LSD på en sukkerbit, som man spiser. Det aller vanligste er likevel papirlapper, som er innsatt med LSD. Ofte har de små symboler eller logoer, som forteller hvem som har laget det.

Hvordan virker det?

LSD er et veldig kraftig rusmiddel. En vanlig dose er på bare 20- 500 mikrogram. (Mikrogram = tusendel av et gram). Virkningen kommer raskt og topper seg etter 3-5 timer. Den går over etter ca. 6-12 timer.

Stoffet påvirker sentralnervesystemet på en slik måte at sansene blir forvrengt og man ser, hører, smaker, lukter og føler ting som ikke er virkelig. Sansene kan også stokke seg, slik at man ser musikk eller hører farger. Man kan også miste kontrollen over tankene sine, slik at man nærmest blir sinnssyk for en kortere periode. Andre virkninger er at man føler rus, blir glad og ukritisk. Man kan også oppleve kvalme, brekninger, høyere puls, høyere blodtrykk og kroppstemperatur, skjelvinger og utvidelse av pupillene.

Skadevirkninger

Hvordan LSD virker, vil være veldig forskjellig fra person til person. Følelsene kan svinge fra  ekstrem lykke og velbehag, til panikk, angst og alvorlig depresjon. Hallusinasjonene kan dessuten være så sterke at brukeren ikke lenger vet hva som er virkelig, og det kan føre til at man skader seg selv eller andre. Ellers er skadene ved engangsbruk gjerne knyttet til at rusen i noen tilfeller oppleves ubehagelig og skremmende, og kan skape midlertidig sinnssykdom (psykose). Det er ikke rapportert overdoser av LSD, men det kan likevel oppstå farlige, medisinske situasjoner.

Man kan bli avhengig av LSD, men det er ikke særlig vanlig. Stoffet er heller ikke spesielt utbredt i Norge.

Følg oss gjerne på sosiale medier

Relaterte

GHB

GHB er et stoff som naturlig finnes i kroppen. Det står for gammahydroksybutyrat og det er et nedbrytingsprodukt av GABA som er en av de vanligste dempende nevrotransmitterne i sentralnervesystemet. Hvis man tar GHB påvirker man altså hvordan signalstoffene i hjernen snakker med hverandre. Historie og fremstilling GHB ble først fremstil i 50-årene og var opprinnelig brukt som et bedøvelsesmiddel, dette sluttet man med ganske fort da reaksjonen på stoffet var svært uforutsigbart og pasientene fikk mange bivirkninger. GHB har både historisk sett og i nåtid hatt størst utbredelse i ungdomsmiljøer. Man kan få kjøpt GHB i flytende form eller ...

Les mer

Skadevirkninger av amfetamin

Skadevirkningene av amfetamin kan være alt fra ukontrollert oppførsel og ødelagte tenner, til alvorlige psykiske problemer og i verste fall død. Konsekvenser av bruk Om man bruker amfetamin en gang, er den største faren selve rusen. Den gjør at man blir ukritisk og mister dømmekraften. Da er det lett at man gjør noe man absolutt ikke burde. I mange tilfeller kan det føre til at man skader seg selv eller andre. Mange som tar amfetamin blir ofte mer aggressive og voldelige. Ved høye doser eller om man bruker det flere ganger, kan amfetamin føre til hjerteforstyrrelser og hjerneblødning, og man kan ...

Les mer

Marihuhana

Marihuana er et rusmiddel som består av tørkede blomster og blader fra cannabisplantene. Den vanligste måten å bruke det på, er å røyke det. Marihuana er ikke like utbredt i Norge som hasj er.  Hvordan ser det ut? De tørkede plantedelene har ofte en grønn eller brun farge. Røyken har en søt, krydderaktig lukt. Slangord som brukes om marihuana er blant annet pot, weed, grønt, gress, ganja, sensi og busk. Hvordan virker det? Marihuana inneholder en rekke ulike stoffer, deriblant THC (tetrahydrocannabinol) Det er hovedsakelig dette stoffet som skaper en rus.  Virkningen kommer vanligvis etter noe få minutter og varer ...

Les mer