Mange land har strengere alkohollover enn Norge. I et titalls land er alkohol totalt forbudt. Andre steder er det kun tillatt for utlendinger eller i enkelte områder. Men Norge har strengere kontroll med alkohol enn mange land i Europa.
Reglene
Dette er noen av de viktigste reguleringene av alkohol i Norge [0].
• Ingen har lov til å selge eller gi alkohol til personer under 18 år.
• Drikker med mer enn 22,5 prosent alkohol kan bare selges til personer over 20 år.
• Drikker med mindre enn 4,7 prosent alkohol kan selges i dagligvarebutikker, men bare mellom 09:00 og 20:00 på hverdager og mellom 09:00 og 18:00 på lørdager.
• Staten er den eneste som kan selge drikker med mer enn 4,7 prosent alkohol. Det skjer på Vinmonopolet.
• Barer og restauranter må følge de samme aldersgrensene. De kan ikke servere alkohol hele natten, og aldri til personer som er synlig berusede.
• Det er strenge sanksjoner mot butikker og barer som bryter reglene. De kan få bøter og miste retten til å selge alkohol.
• Det er ikke lov til å reklamere for drikker med mer enn 2,5 prosent alkohol.
• Det er høy skatt på alkohol i Norge uansett hvor du kjøper den. Avgiften på brennevin er høyere enn avgiften på vin og øl.
Folk er fornøyd
Reglene hindrer ikke folk fra å drikke brennevin utenom vinmonopolets åpningstid. Det er heller ikke meningen. Meningen er at alkohol skal bli dyrere og mindre tilgjengelig. Målet er at færre mennesker skal drikke for mye.
Avgifter og begrenset tilgang er upopulær politikk når det kommer til det meste, men en undersøkelse fra 2016 viste at 80 prosent av befolkningen støtter den norske vinmonopolordningen [1] Undersøkelsen viste klart flertall uansett utdanning, alder, kjønn, inntekt og politisk tilhørighet.
SIRIUS, Statens senter for rusmiddelforskning har undersøkt hvorfor det er slik. De fant ut at folk støtter loven fordi de tror på at den virker, skriver forskning.no [2].
– Vi vet at regulering av pris og tilgang til alkohol er blant de mest effektive tiltakene for å holde omfanget av alkoholrelaterte skader lavt, sier Elisabet E. Storvoll, forskningsleder ved SIRUS.
Man snakker ofte om en solidarisk alkoholpolitikk i Norge. De fleste hadde nok kunnet styre alkoholbruken sin selv om matbutikken solgte brennevin. Men man aksepterer de strenge reglene for alle, så lenge det hjelper de som lett kan drikke for mye.